ερώτηση.gr
     
 
 
Ρούχα για την γυναίκα τον άνδρα και το παιδί, ένδυση.gr

Διάλεξε κατηγορία
 
Τα σημαντικά θέματα
Συμβουλές για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε
Μας απαντά η κα. Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινικός –Διαιτολόγος –Διατροφολογος.
περισσότερα


Αστεία και περίεργα!!! www.superwow.gr

Προσφορές grabit.gr

Ασθένειες & Θεραπείες » Διαταραχές της Διατροφής » Παχυσαρκία


 

Τα στατιστικά της παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο & στην Ελλάδα
03/10/2019

Τα στατιστικά της παιδικής  παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο & στην Ελλάδα


Η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός αριθμού σοβαρών ιατρικών επιπλοκών καθώς και  αύξηση της θνητότητας στα παιδιά και στους ενήλικες.    Επομένως, ο ελεγχός της τάσης εξάπλωσης της παχυσαρκίας στον  πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την  επιδημιολογική αξιολόγηση.

Ο ορισμός της παχυσαρκίας ποικίλει αλλά βασίζεται κυρίως στα όρια του ΔΜΣ.  Τουλάχιστον 250 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου 7% του υπάρχοντος πληθυσμού είναι παχύσαρκοι. Ενώ διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός ατόμων είναι υπέρβαροι.   Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ο παρατηρούμενος διπλασιασμός και τριπλασιασμός   του  υπέρβαρου στα παιδιά ηλικίας 6-11 και  12-17 ετών αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ του 2ου Ενθικού Συνεδρίου Υγείας και Διατροφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ  των  ετών   1976 και 1980 και του σχετικά πρόσφατου συνεδρίου που διεξήχθη το 1999 και 2000.  Σχεδόν το 14-15% όλων των 15χρόνων παιδιών στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορούν να χαρακτηρισθούν ως παχύσαρκα. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ διατρέχει κίνδυνο να καταστεί παχύσαρκο ενώ το 11% είναι παχύσαρκο.

Οι Αφρο-Αμερικανοί, Ισπανοί (κυρίως Μεξικανοί και Πόρτο-Ρικανοί, Ινδιάνοι και άλλοι αυτόχθονες Αμερικανοί ) έχουν ιδιαίτερα αυξημένη προδιάθεση να καταστούν παχύσαρκοι.    Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο έχουν παρατηρηθεί  διαφορές όσον αφορά στο ρυθμό εξάπλωσης της παχυσαρκίας.   Έπειτα από σύγκριση διασταυρούμενων στοιχείων, όπως αυτά προέκυψαν από έρευνες που διεξάχθηκαν σε σχολεία κατά τα έτη 1997 και 1998 και περιγράφουν το σωματικό βάρος  των εφήβων σε δεκατρείς  Ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες  Πολιτείες της Αμερικής, φάνηκε  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εξάπλωση του υπέρβαρου.

Στην Ελλάδα, μια έρευνα με δείγμα παιδιών από τη Θεσσαλονίκη κατέδειξε αύξηση κατά 7% στον επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής) του υπέρβαρου σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών κατά το χρονικό διάστημα 1984 – 2000.   Tα δεδομένα για την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα είναι λίγα και έχουν συλλεχθεί από μη αντιπροσωπευτικό δείγμα σε δύο  από τις τρεις μεγάλες έρευνες που έγιναν για την εκτίμησή της.  Mια  τρίτη έρευνα των Karayannis et al, έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών και ενηλίκων από  όλη την Ελλάδα, η οποία προσδιόρισε τα εξής: με βάση τις τιμές αναφοράς του ΙOTF  τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας για τα κορίτσια ήταν 9.1% και 1.2% αντίστοιχα και για τα αγόρια 21.7% και 2.5% αντίστοιχα.   Με βάση τις τιμές αναφοράς CDC, τα ποσοστά για τα κορίτσια ήταν 8.1% και 1.7% και για τα αγόρια 18.8% και 5.8% αντίστοιχα.  Η έρευνα αυτή υπόκειται σε περιορισμούς αφού το βάρος και το ύψος των ατόμων δεν μετρήθηκαν, αλλά καταγράφηκαν όπως αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.  Επιπλέον τα δεδομένα περιορίστηκαν σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11.5, 13.5 και 15.5 ετών. 

 Ανασκόπηση είκοσι ένα  ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξαν μεγαλύτερη εξάπλωση του υπέρβαρου στη Δυτική και Νότια Ευρώπη,   Στις  Μεσογειακές χώρες η εξάπλωση του υπέρβαρου στα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ του 20-40%, ενώ αντίθετα στη  Βόρεια Ευρώπη η εξάπλωση του υπέρβαρου είναι μικρότερη και κυμαίνεται μεταξύ του 10-20%. Παρόμοια αποτελέσματα  φαίνεται να προκύπτουν και από άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε   για να προσδιορίσει τον επιπολασμό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 7-18 ετών στην Ευρώπη, βασιζόμενη και στα δεδομένα άλλων 20 ερευνών. Στην εν λόγω έρευνα φάνηκε ότι  ο επιπολασμός της παχυσαρκίας (όπως ορίστηκε με τα κριτήρια του οργανισμού International Obesity Task Force-IOTF), στους εφήβους είναι σε χαμηλά ποσοστά σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η οικονομία  υπέστη κρίση κατά την περίοδο του 1990. Συγκεκριμένα τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Ρωσία (9%) και τη Σλοβακία (8%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις νότιες χώρες της Ευρώπης,  όπως στην Ελλάδα (22%), την Ισπανία (21%) και την Κύπρο (23%), αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο (21%).

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιπολασμός  του υπέρβαρου των παιδιών ηλικίας 7 με 11 ετών αυξήθηκε από 8% σε 20% κατά την περίοδο 1984 – 1998.  Στην Ισπανία, τα υπέρβαρα παιδιά ηλικίας 6 με 7 ετών αυξήθηκαν από 23% σε 35% κατά την περίοδο 1985 – 1995.  Στη Γαλλία, έρευνες δείχνουν αύξηση του επιπολασμού του υπέρβαρου στα παιδιά από 10% σε 16% κατά τη περίοδο 1992 έως 2000  Στην Αυστραλία επίσης παρατηρήθηκε αύξηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.  Μέχρι το 1995 το 15% των αγοριών και το 15.8% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα ενώ το 4.5% των αγοριών και το 5.3% των κοριτσιών χαρακτηρίσθηκαν ως παχύσαρκα.

Σε άλλους Ασιατικούς πληθυσμούς, οι Πολυνήσιοι και Μικρονήσιοι βρίσκονται σε κίνδυνο να καταστούν παχύσαρκοι.  Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της εξάπλωσης του  υπέρβαρου και της παχυσαρκίας καθώς και μεταβολικών επιπλοκών στις αναπτυσσόμενες χώρες.  Περιοχές με μεγαλύτερη εξάπλωση της παχυσαρκίας ήταν: η Μέση Ανατολή 7%, Βόρεια Αφρική 8%, Λατινική Αμερική και Καραϊβική 4.5-7%.    Τα υπέρβαρα παιδιά συχνά εξελίσσονται σε υπέρβαρους εφήβους και ενήλικες και το υπέρβαρο στην ενήλικη ζωή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Πηγή πληροφόρησης : www.balancediet.gr, ιστοσελίδα του κέντρου διατροφής και δίαιτας της Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κας. Κρήνης Κωνσταντίνου

 

 
         
 

 

Δοκιμάσαμε και σας Προτείνουμε

Camelot, στην υπηρεσία μας για το φιλτράρισμα νερού & αέρα
Προϊόντα υγείας από τον πλέον αξιόπιστο οργανισμό Υγείας...
περισσότερα

Κατάλληλη επιλογή διαιτολόγου
Πολλοί αναγνώστες μας, ρωτάνε «πώς θα πετύχουν σίγουρη και διαρκή απώλεια βάρους»
περισσότερα

Lipogen, για Βαθύ Καθαρισμό & λαμπερό δέρμα
Αν θέλετε να έχετε δέρμα υγιές και φρέσκο είναι απαραίτητος
περισσότερα

Κέντρο Υγείας και Εναρμόνισης, Ευζήν εναλλακτικά
Ένα πλήρες διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο, το Κέντρο Υγείας και Εναρμόνισης
περισσότερα

 
Προσφορές και Διαφημίσεις
 

Πρόσφατα Θέματα

Τα στατιστικά της παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο & στην Ελλάδα
Η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός αριθμού σοβαρών ιατρικών επιπλοκών
περισσότερα

Μερικά λειτουργικά τρόφιμα και τα οφέλη τους
Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία
περισσότερα

Γιατί χρειαζόμαστε τις βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για το σώμα μας
περισσότερα

 

Αστεία και περίεργα!!! www.superwow.gr

Newsletter

 
 


Στοίχημα.gr

Χρήμα.gr

Διαφήμιση.gr

Ζώα.gr

Ρούχα.gr

Παπούτσια.gr

 

 

 

 

WebCore IT & Web Developments